FAQ

De volgende vragen werden vaak aan ons gesteld en daarom hebben wij ze samengevat in de onderstaande lijst.

Is een helderheid versterkte diamant een natuurlijke diamant?
Ja. Helderheid versterkte diamanten zijn natuurlijke diamanten. Ze worden gemijnd uit dezelfde mijnen als alle andere diamanten. Van deze natuurlijke diamanten kopen wij de stenen met kleine imperfecties om deze vervolgens onzichtbaar te maken.
Hoe versterk je de helderheid van een diamant?
Als licht reist van een medium naar een ander medium verandert het licht van richting. Logischerwijs, wanneer licht door een diamant reist met een visuele oneffenheid treedt dit op. Deze visuele oneffenheden worden veren genoemd. Het licht reflecteert in een aantal richtingen wanneer het in aanraking komt met de veer. Juist de reflecties maken daarom de veer zichtbaar en de diamant wordt daardoor beoordeeld als "minder waardevol". Om deze visuele imperfecties teniet te doen, plaatst VanAmstelDiamant een moleculaire hoeveelheid materiaal IN de veer. De optische eigenschappen van dit materiaal zijn zo goed als identiek aan die van een diamant. Door deze behandeling kan het licht door de veer reizen alsof de veer er niet is. Het helderheid versterkingsproces (HV) gebruikt een moleculaire hoeveelheid materiaal. De hoeveelheid materiaal is zelfs zo microscopisch dat het "Gemological Institute of America" (GIA) heeft gerapporteerd dat het helderheid versterkingsproces geen gewicht toevoegt aan de diamant.
Bevat de helderheid versterkte (HV) diamant glas of synthetisch materiaal?
Nee. Het "Gemological Institute of America" (GIA) heeft geoordeeld dat het helderheid versterkingsproces (HV) geen meetbare hoeveelheid gewicht toevoegt aan de diamant. Het toegevoegde materiaal is van microscopisch niveau, zodat het geen stof structuur kan aannemen.
Kan iemand anders dan een juwelier zien of de diamant helderheid versterkt is?
Nee. De helderheid versterkingen zijn niet zichtbaar. Alleen een getrainde juwelier kan met behulp van een 10x vergrotende loop de versterkingen waarnemen. Tevens heeft het GIA geen verandering in gewicht waargenomen voor en na de behandeling. Het materiaal dat is gebruikt voor de versterkingen is op het moleculair niveau en voegt geen meetbaar gewicht toe.
Hoe verhoudt de kwaliteit van een helderheid versterkte (HV) diamant zich met andere diamanten?
Diamant kwaliteit zou kunnen worden opgedeeld in drie delen:
 • Optische kwaliteit
 • De optische kwaliteit van een helderheid versterkte diamant is eenzelfde als andere diamanten. De helderheid versterkte diamant is een natuurlijke diamant en de helderheid versterkingen zijn onzichtbaar. De helderheid versterkingen zijn IN de diamant aangebracht en zijn alleen waarneembaar met een 10 keer vergrotende loop. 
 • Mechanische kwaliteit
 • De mechanische sterkte van een helderheid versterkte diamant is vergelijkbaar met andere diamanten. Er zijn meer dan 30000 helderheid versterkte diamanten verkocht en geen een is in een ring gebroken.
 • Duurzaamheid als kwaliteit
 • De helderheid versterkte diamant is voor altijd. De helderheid versterkingen zijn permanent en verouderen of verkleuren niet. Het GIA (Gemological Institute of America) heeft beoordeeld dat alleen een aantal extreme omgevingen de versterkingen kunnen beschadigen; temperaturen boven de 800-900 graden celsius, kokende zuren en basen.
Een helderheid versterkte diamant heeft dus eenzelfde kwaliteit als andere diamanten.
Is een helderheid versterkte diamant voor altijd?
Ja. Het "Gemological Institute of America" (GIA) heeft vastgesteld dat de versterkingen permanent en compleet stabiel zijn onder normaal gebruik. Er zijn twee dingen die de versterkingen zouden kunnen beschadigen: het blootstellen van de diamant aan open vuur van boven de 800-900 graden Celsius of kokende sterke zuren of basen.
Kan bij elke diamant de helderheid worden versterkt?
Alleen specifieke imperfecties kunnen worden gerepareerd. Hierdoor is het niet mogelijk bij alle diamanten de helderheid te versterken. Ongeveer 1 op de 500 diamanten is geschikt voor de helderheid versterkingsmethode.
Worden andere edelstenen versterkt/behandeld?
Ja. Bijna elke edelsteen bij bijna elke juwelier is op de een of andere manier versterkt/behandeld. Smaragden worden geolied, topazen worden bestraald, saffieren verhit, parels gebleekt, etc...
Waarom kosten helderheid versterkte diamanten minder dan andere vergelijkbaar uitziende diamanten?
Ten eerste, omdat het helderheid versterkte diamanten zijn.
Ten tweede, omdat Van Amstel Diamant een internet bedrijf is. Hierdoor kan Van Amstel Diamant u diamanten aanbieden tegen een laag tarief.
Ten derde, omdat Van Amstel Diamant zijn diamanten importeert zonder tussen handel en groot inkoopt.
Zal de waarde van een helderheid versterkte diamant toenemen?
Vanuit een marktperspectief is een helderheid versterkte diamant als alle andere diamanten. De prijzen van diamanten worden bepaald door vraag en aanbod. 
Heeft van Amstel Diamant een geld terug garantie beleid of zichtperiode?
Indien u niet 100% tevreden bent met uw aankoop dan kunt u de diamant binnen 7 dagen na ontvangst terugsturen naar Van Amstel Diamant voor een volledige geld terug garantie.
Kunt u een helderheid versterkte (HV) diamant in een span-ring of tension ring zetten?
Ja. U kunt zonder problemen een helderheid versterkte diamant in een span-ring of tension ring zetten. HV diamanten hebben eenzelfde mechanische sterkte als niet HV diamanten.
Is het mogelijk de helderheid versterkte diamanten te bezichtigen?
Van Amstel Diamant biedt u de mogelijkheid om onze helderheid versterkte diamanten te bezichtigen bij de Pioen goudsmeden te Bergen en Frans de Wit te Nieuw Vossemeer. De diamanten kunnen bij de Pioen en bij Frans de Wit worden gekocht en in een door u ontworpen ring of juweel worden gezet.
De Pioen goudsmeden puur persoonlijk.

 

U bent van harte welkom!

De Pioen goudsmeden puur persoonlijk.

 • Kleine Dorpsstraat 22
 • 1861 KN Bergen
 • t: 00 31 (0)72 581 3322
 • E-mail: info@pioen.nl
 • www.pioen.nl
Wat is de investeringswaarde van een helderheid versterkte (HV) natuurlijke diamant?
Helderheid versterkte diamanten zijn nog relatief onbekend en hierdoor nog relatief goedkoop. De verwachting is dat de bekendheid van helderheid versterkte diamanten de komende jaren zal toenemen en daarmee de vraag naar helderheid versterkte diamanten. Met een toenemende vraag zal de prijs van helderheid versterkte diamanten ook toenemen aangezien de diamant inherent schaars is. Met deze verwachtte prijsstijging in het vooruitzicht is een helderheid versterkte diamant een uitstekende waarde vaste investering die u tevens kan dragen. 
Conflictdiamanten?
Al onze diamanten zijn verkregen van legitieme bronnen die niet betrokken zijn bij de financiering van strijdende partijen en die de resoluties van de Verenigde Naties naleven. Wij garanderen hierbij dat deze diamanten, naar ons beste weten, geen conflictdiamanten zijn. Klik hier om meer te leren.

 

Er zijn veel mythen en onwaarheden over helderheid versterkte diamanten. In het bijzonder door juweliers die niet instaat zijn om helderheid versterkte diamanten te bemachtigen voor hun klanten of simpelweg onbekend zijn met helderheid versterkte diamanten. Voelt u zich daarom geheel vrij om elke vraag te stellen op contact@vanamsteldiamant.nl Indien u twijfelt aan de kwaliteit van onze diamanten, overtuig u dan zelf en bekijk een gedeelte van onze collectie aan diamanten bij de Pioen goudsmeden of Frans de Wit. U bent van harte welkom!

 

Ir. T. van Amstel
Directeur van Amstel Diamant